top of page

Kötü Fikirler Kutusu

Güncelleme tarihi: 24 Tem 2024

Bu yaratıcı düşünme tekniği aynı zamanda çocuklarımla oynamayı sevdiğim bir oyun. Oynaması eğlenceli, anlatması da! 

Kötü fikirler neden iyidir? Düşüncelerimizi güvenle ortaya koymak, kalıplarımızın dışına çıkmak, özgüven kazanmak, yani insanın kendinden özgürleşmesini sağlar. Özgür bireyler olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Aslında düşüncelerimizin esiriyiz! Ayrıca geçen yazıda bahsettiğim gibi kötü fikirler iyidir!! 


Peki bu tekniği nasıl kullanacağız? Bir sorun çözmek istiyoruz, çaresiziz ve işimiz kötü fikirleri değerlendirmeye mi kaldı :) Öncelikle başlangıç noktamızı belirliyoruz. Sorunumuzu tanımlıyoruz. Ekibimizle küçük kağıtlara en kötü, en mantıksız, en mümkün olmayan, en saçma başka nasıl ifade edilebilirse… Yani normalde yaptığımızın tam tersini yapacak şekilde fikirlerimizi yazıyoruz. Ve ortaya koyduğumuz bir kutunun içinde topluyoruz. Kendimize verdiğimiz süre bitince kağıtları teker teker açıyoruz ve bu kötü fikirleri yenilikçi ve uygulanabilir çözümler üretmek için tekrar değerlendiriyoruz. Bu fikirler geliştirilebilir veya uygulanabilir fikirlere dönüşmek zorunda değiller. Amacımız düşüncelerimize karşı olan esaretimizin son bulmasıdır. Ve bu hemen olmayabilir. Ama ısrarla esarete karşı savaşmaya devam etmeliyiz. Ve bazen de kötü fikirlerin içinden iyi fikir kıvılcımı çıkarsa, hemen üstünde çalışmaya başlayın ve ateşi harlayın… Ta ki o ateş büyüyüp, mantıklı, prototiplenebilir, test edilebilir çözümlere dönüşene kadar. 


Bu tekniği, yeni ürün fikirleri, ürün iyileştirme, sorun çözme, yeni yaklaşımlar edinmek için kullanabilirsiniz. Peki iyi bir fikir çıkmaması hiç çıktının olmadığı anlamına mı gelir? Tabiki hayır! Kötü fikirler, ekip üyelerinin daha aktif katılımını sağlar ve özgürce fikir paylaşımını teşvik eder. Fikirlerin eleştirilmeden paylaşılması, ekip motivasyonunu artırır. Kötü fikirler kutusu, açık iletişim ve işbirliği kültürünü geliştirir.  İş ortamında daha yaratıcı ve esnek bir düşünce yapısı oluşturur. Daha ne olsun:) 


İş yerinde bu tekniği kullanmak kötü bir fikir ise, çocuklarınızla oynayabileceğiniz bir oyun da olabilir. Ondan da kısaca bahsedeyim…

Çocuklar için biraz daha farklı bir yaklaşım kullanıyorum. Kötü fikirler kutusuna kendi kötü fikirlerimi yazıyorum. Çocuklarımdan sırayla birer kağıt çekmelerini istiyorum. Her çekilen kötü fikir hakkında yorum yapmalarını istiyorum veya bir hikaye anlatmalarını. Canları nasıl istiyorsa… Bütün bu Açık Yuvarların amacı zaten özgür olmak, esaretimizden kurtulmakla beraber eleştrilmeyeceğimizi bilmek, kabul görmek… Dolayısıyla bırakalım çocuklar kendi kurallarını koysunlar… 

O zaman “ Arabanın tekerlekleri kare olsun” oldukça kötü bir fikir değil mi? :) Çocuğunuz bu fikri çektiğinde ister buna çözüm bulsun, ister bu fikri daha da kötüleştirmeye çalışsın (😈) karışmıyoruz. Karışmamak için kendimizi tutuyoruz… 

Bir kaç film önerim de olacak, belki bildiğimiz bu filmleri bir de bu bakış açısıyla izleyebiliriz…

  1. "The Incredibles" (2004)

Çocuklara, farklı ve bazen "uyumsuz" görünen yeteneklerin nasıl bir araya gelerek büyük başarılar elde edebileceğini gösterir.


  1. "Ratatouille" (2007)

Açıkçası bir farenin mutfakta bulunuyor olması bile oldukça kötü bir fikir zaten:) Ama neden öneriyorum? Sıradışı ve başlangıçta "kötü" olarak nitelendirilebilecek fikirlerin nasıl başarılı olabileceğini gösterir.


  1. "Köfte Yağmuru" (2009)

 Bir mucit, yiyecek yağdıran bir makine icat ediyor. Bu icat başlangıçta iyi görünse de, zamanla kontrolden çıkıyor. Alışılmadık ve çılgın fikirlerin nasıl uygulanabileceğini ve sonuçlarının neler olabileceğini gösterir.


  1. Porof. Zihni Sinir: Proceler ( 1977) 

İrfan Sayar tarafından Gırgır dergisi için yaratılmış çizimlerdir. Karikatürleri inceleyebilirsiniz.



Kötü Fikirler Kutusu tekniğini çocuklarla kullanmak, onların yaratıcı düşünme yeteneklerini geliştirmek ve farklı fikirleri özgürce ifade etmelerini teşvik etmek için daha da önemlisi bizim jenerasyon gibi esaret altına girmemeleri için harika bir kaçış yolu olabilir.


Peki ya gerçekten Kötü Fikir Kutusu “kötü bir fikir” ise…

Bu teknik, her türlü fikrin kabul edilmesine dayandığı için gerçekten saçma ve uygulanamaz fikirlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.  Olsun.  Ee bu da zaman kaybı olarak nitelendirilebilir. Nitelendirilsin. Ama eğer eğleniyorsan bu zaman kaybı sayılmaz ;)


Hayatımızda her gün fikirler üretiriz. Bazıları mükemmel ve uygulanabilirken, bazıları ise ilk bakışta saçma veya olanaksız gibi görünür. Peki, bir fikri iyi veya kötü yapan nedir? Fikirlerin değeri nasıl değerlendirilir? Gelin, bu konuyu bilimsel ve eğlenceli bir şekilde inceleyelim.

İyi fikir - Kötü fikir karmaşası bizi dilemmalara götürür. O halde bir dahaki yazıda dilemmalardan bahsedeyim. 

Комментарии


acikyuvartasarimodaklidusunme.png

AÇIKYUVAR

bottom of page